Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

Fr. Világkongresszus 2014.

BESZÁMOLÓ

A Charolais International Világkongresszusáról

(Franciaország, 2014. 08. 26. -09. 06.)

Bevezetés

A Charolais International mintegy 20 ország részvételével Franciaországban tartotta a soros Világkongresszusát 2014. augusztus 26. és szeptember 6.-a között, amelyen hazánkból három fő: Jancsó István elnök, Bujdosó Márton elnökségi tag – a világszervezet korábbi elnöke – és Domokos Zoltán ügyvezető vett részt. Az adott különös hangsúlyt a francia rendezésnek, hogy a charolais fajta törzskönyvezése 150 éve, 1864-ben kezdődött meg Neversben és ugyancsak idén kerek évfordulós, 50 éves a Charolais International nevű világszervezet, amely Emile Maurice kezdeményezésére 1964-ben, francia vezetés mellett alakult meg. Szeptember elsején kapcsolódtunk be a programokba. Három tenyészetet és egy húsmarha számára gyártó takarmánykeverő üzemet látogattunk meg; valamint részt vettünk egy konferencián a takarmányozás hatékonyságáról; megtekintettük a jelenleg spermatermelés alatt álló legígéretesebb Charolais Optimal tenyészbikákat; és részt vettünk Magny Cours-ban az Országos Választott Növendékállatok Versenyén is.

 A 2014-es franciaországi Charolais Világkongresszusról képes beszámoló található a „Fotók/Világkongresszus Fr. 2014.” alkönyvtárban.

 2014. szeptember 1. délelőtt GAEC Beauzon 5836 PREPORCHE tenyészetlátogatás

A Beauzon testvérek és gyermekeik 1982 óta gazdálkodnak a Morvan hegyek lábánál. Tenyészetükből EUROVISION 2014-ben nagydíjat kapott a Párizsban, tehén borjával kategóriában, de a jól csengő nevű BERLIOZ tenyészbika is az övéké volt. Mintegy 160 charolais tehenet, 10 tenyészbikát és azok szaporulatát tartják 184 ha legelőn és 4 ha kukoricát is termesztenek. December 1-től április 15-ig vannak istállózva, kivétel a tenyészbikák, amelyek egész év folyamán kint vannak a szabadban. Szénát, kukorica szilázst etetnek, valamint vásárolt LAGROST takarmánykeveréket. A szalmát vásárolják. 20 % az évi tenyészüsző utánpótlás. Elmondásuk szerint csak a vemhes teheneket tartják meg. Alapvetően show-teheneket tenyésztenek, amelyek nagyok, tömegesek, vastag csontúak. Ennek megfelelően számottevő arányban láttuk a tehenek baloldalán a császármetszés nyomait is. A szelekciós szempontjaikról elmondták, hogy lényegében a fenotípus (az izmosság és a termet) a meghatározó, a számított IBOVAL tenyészértékeket döntéseik során nem veszik figyelembe. Évente mintegy 20 választott növendékbikát és üszőt neveznek különféle versenyeken. A gyarapodások regisztrációja március, június és szeptember hónapokban történik, ami lehetőséget ad a preventív állategészségügyi védekezésekre is. A választott bikaborjakat már nem a legelőn, hanem szénán és 18 % fehérjetartalmú, különleges minőségű takarmánykeveréken tartják. Az épületek nyújtotta lehetőségeket mesterséges termékenyítéssel, embriómosással is kiaknázzák. 75 tehenük ért el valamilyen szintű (RR) minősítést.

2014. szeptember 1. délután GAEC Gauthe 58290 ISENAY tenyészetlátogatás

553 hektáron partnerként közösen gazdálkodnak a Gauthe testvérek és két régi alkalmazottuk. 350 tehenet és 20 tenyészbikát tartanak a területen. A tehenek közül 112 rendelkezik RR minősítéssel. Az éves tenyészüsző utánpótlás itt is kb. 20 %. A 2003-ban épült, mozgó kamerarendszerrel is ellátott modern istálló 308 tehenet képes befogadni. Az istállózás decembertől április közepéig tart. Ennek célja az egészség fenntartása, a legelők minőségének megőrzése, az ellések jobb felügyelete és a parazitás fertőzések kézben tartása. Francois Gauthe elismert tenyésztő, ennek megfelelően vezetőbíró volt a 2014-es Országos Választott Bikaborjú Versenyen is, valamint több hazai tenyészetünkben használják jelenleg is a tőlük származó tenyészbikákat. Tenyészcéljuk szerint a tehenek 880-950 kilógrammos átlagsúlyához társuló könnyűellés mellett a kiváló anyai tulajdonságot és az optimális küllemet keresik. Neves képviselői a francia „könnyűellő” programnak is. Tenyészetükből évente 20 bikát próbálnak ki, amihez minden évben további hatot vásárolnak is. A legjobb bikákat mesterséges termékenyítésbe, a legjobb teheneket embrió kimosási programba is bevonják. Évente 100 növendékbikát és 50 növendéküszőt adnak el tenyésztésre farmon és szervezett árveréseken. Ebből kb. 25 exportra kerül. Itt tapasztalhattuk meg először Franciaországban, hogy már elismert, neves nagy tenyésztő is genetikailag szarvatlan tenyészbikát használ a tenyészetében. (GOLD SC, melynek apja Suedois, anyai nagyapja pedig Paladin SC)

2014. szeptember 2. kedd délelőtt Kongresszusi Palota Beaune Takarmányozás hatékonysága konferencia

4 francia és 3 külföldi előadó a metánkibocsátás csökkentésének, a takarmányok hatékonyabb konvertálásának jelentőségét, lehetőségeit taglalta. 0,4-0,5-ös örökölhetőségi értékek rávilágítanak, hogy jelentős előrehaladásra lehet szert tenni, amely sok takarmány megspórolását is jelenti. Ez felbecsülhetetlenül nagy jelentőségű, amikor látjuk a Föld népességének dinamikus növekedését, a rendelkezésre álló termőföld csökkenését és a globális felmelegedés, az üvegházhatás problémájának erősödését.

2014. szeptember 2. kedd délután ELVANOVIA 71150 FONTAINE Mesterséges termékenyítő Állomás

A francia tenyésztésszervezés koncentrálódási folyamatának részeként a charolais fajta egyik professzionális genetikai fejlesztését végző szervezet, a CHAROLAIS OPTIMAL, mely 2008-ban a Genes Diffusion nemzetközi vállalkozás részévé vált. Ennek szintén tagja az Elva Novia Mesterséges Termékenyítő Állomás, melynek telepén tartja és termelteti le a spermát a szelekciós rendszerében kiválogatott fiatal tenyészbikáktól. Saját STV-be különböző genetikai vonalakból mintegy 1200 bikaborjú közül választanak 70-80 darabot, valamint az ország többi 10-12 tesztelésre beállított csoportjából is vásárolnak, amennyiben találnak az elképzeléseiknek megfelelőt. A zárást követően ezek legjobbjaiból évente 22-25 darabot indítanak ivadékvizsgálatba. Nem csak az üzemi ivadékvizsgálati adatokat elemzik, de a rendszerükben genomvizsgálatot is végeznek és figyelembe veszik a genomszelekció legújabb eredményeit és az ezek alapján számított tenyészértékeket is nyilvánosságra hozzák, később azt saját ivadékvizsgálati eredmények alapján módosítják. A telepen 11 fiatal tenyészbikát mutatott be Patrick Reverse a Charolais Optimal ez évtől már nyugdíjas vezető genetikusa. A bikák között négy volt genetikailag szarvatlan: HEAVEN SC, GOUJON SC,GUINNES SC, EXOTIC SC. Az is elhangzott, hogy az összes programba bevont tenyészbika között ezek aránya 13 %, melyek között hat homozigóta. A látogatásunkhoz kiadott katalógusban már megjelentek a fiatal bikák takarmányhasznosítási tenyészértékei. Ugyanakkor kézbe vehettük az új hivatalos Charolais Optimal katalógust is, mely sajnos már csak franciául íródott. Másik szembetűnő változás, hogy a kizárólag genomikus értékelésen átesett fiatal bikákat is tartalmaz, valamint az idősebb bikák hagyományos tenyészértékei mellett szintén feltüntették a genomikusat is, köztük eddig nem szereplő tulajdonságokkal: tőgy függesztés, csecsbimbó hossza, hátsólábak szilárdsága, mozgás, vérmérséklet, anyai ösztön.

2014. szeptember 3. szerda délelőtt Saint Christophe en Brionnais Állatvásár

Több, mint ötszáz éves múltra tekint vissza (1488!) a Charolles-tól Dél-Nyugatra 25 km-re fekvő Saint Christophe en Brionnais településen tartott marhavásár. Innen csupán öt kilométerre található az a falucska „OYÉ”, ahol az a „Mathieu” nevű marhakereskedő család is lakott akinek Claude nevű gyermekéhez kötik a fehér színű marha „charolais” elnevezésének elterjesztését. A vásár üzemeltetői átláthatóságot nyújtanak és fizetést garantálnak. Óriási gyűjtőtelepként kell elképzelni, ahová a reggel behozott marhát számozott bokszonként elhelyezik és számítógépen regisztrálják a részleteket. 100-120 vevő várja az állatokat alkalmanként. Jól kiépített felhajtó út vezet az árverezés helyszínére, ahová szinte percenként jönnek újabb és újabb csoportok. Az árverező tér egyben elektromos mérleg is. A digitális kijelző mutatja az állatok eladási csoportszámát, átlagsúlyát, darabszámát ivarát, tételesen a születési idejét, korosztályát, saját és szülei fajtakódját, árverési árát, ez alapján az aktuális fajlagos árát, az érvényes ajánlatot tevő vásárló azonosító számát. Árverést követően haza, vagy a vevő kamionjára kerülnek az állatok. Hetente átlagosan 1000-1200 charolais marha cserél itt gazdát, ami éves szinten mintegy 60 000 marhát jelent.

Némi tájékozódásra adhat lehetőséget, hogy a www.cadran-brionnais.fr honlapon az utolsó lezárt marhavásár eredményei korcsoportonként megtalálhatók. Erről további részletek találhatók az „Eladó/Aktuális francia vágóárak” alkönyvtárban. Korosztályonként – azon belül súlykategóriánként – darabonként, valamint fajlagosan (per kg) minimum és maximum ár EUROP minőségi besorolás szerint.

 2014. szeptember 3. szerda délután LAGROST 71250 CHÉRIZET takarmánykeverő

Armand Lagrost 1994-ben alapította minőségi takarmánykeverékek előállítására szakosodott cégét. Nem minden alap nélkül tette ezt, a családja sok generációra visszamenőleg foglalkozott charolais marhával. Először a régi családi receptekkel kezdte, majd tudományosan megalapozott, puffasztott, roppantott, pelyhesített, pelletált, szecskázott szénával, szalmával kiegészített, ízesített komplett takarmányokat kezdett el gyártani a kiállítási és minőségi vágómarha minden korosztálya számára, különös hangsúlyt fektetve az egyenletes minőségre, amit minőségbiztosítási rendszer biztosít. A speciális nyersanyagot tartalmazó takarmányaikkal a legkedveltebb színű, puhaságú és zamatú húst tudják előállítani. A különböző takarmányok tonnája 400-560 EURO közötti összegbe kerül.Harmincöt alkalmazottal évente 45 000 tonna takarmányt állítanak elő, több mint 5 000 vásárló részére. 2,26 kg napi gyarapodást úgy tudnak elérni az általuk készített takarmányból, hogy az elsőosztályú húsok fejlődését jobban segítik. Egy kg húst 5,3 kg takarmányból állítanak elő. A látogatott tenyészetekben és a kiállításon is Lagrost takarmányokat etettek. A fogyasztók elégedettsége 2012-ben elérte a 95 %-ot. A bemutatót követő „fergeteges” tűzijátékkal végződő kerti parti után mi is elégedetten távoztunk.

2014. szeptember 4. csütörtök délelőtt SCEA HUGUES PICHARD tenyészetlátogatás

187 hektáron gazdálkodó családi gazdaság, amiből 30 ha-on gabonát termelnek, aminek köszönhetően szalmából önellátóak. 3 ha a siótermő terület. 154 ha állandó és időszakos legelő. 110 tehén, 5 tenyészbika és 60 üsző van a gazdaságban, ami szintén 20 % körüli utánpótlást biztosít. 3000 m2-es istállójuk van. 1963 óta már a harmadik generációban gazdálkodnak. 1985-ben csatlakoztak a HBC-hoz, majd 1996-ban szövetkeztek a környező gazdákkal. A takarmányozás szálastakarmányon alapul: április közepétől november végéig vannak kint legelőn az állatok. A 33 ha gabona télire önellátóvá teszi a gazdaságot, csupán a fehérje kiegészítést kell megvásárolniuk. Ezen a szinten a genetika fontos szerepet játszik, mivel a kiugró egyedek megtalálása érdekében a rendelkezésre álló, szelektálható és értékelhető állatok száma limitált. Olyan jövedelmező állatok irányába szelektálnak, melyek konzerválják a fajta minőségi színvonalát, összefoglalóan a fajta finomhangolására törekednek. Ez a rendelkezésre álló állatok küllemi szelekcióját jelenti, valamint a tejtermelés és elléslefolyás további javítását. Ezeknek a céloknak az elérése érdekében 100 %-ban természetes fedeztetést alkalmaznak, így igen nagy szerepe van a tenyészbikák kiváló küllemének és az anyai tulajdonságok örökítése tekintetében is erős garanciával kell rendelkezni. A könnyűellés a másik fontos szelekciós szempont, mivel meg szeretnék őrizni az üszőiket az első ellés után is. Ilyen kimagasló képességű DORS BIEN, melynek ellés lefolyási indexe 126 és melynek az apja Tabarly 133-as indexű e tekintetben és a tejelő képessége is kimagasló (ALAIT 116 %). Minden évben 30-30 bikát és üszőt értékesítenek tenyésztésre farmon és árveréseken. Az üszőket könnyűellést biztosító valamelyik bikától vemhesítve értékesítik, melyért garanciát vállalnak. ugyancsak 20 körüli 500 kg-os nehéz választott bikaborjút értékesítenek évente. Szintén fontos termékük az átlagosan 495 kg-os karkasz súlyban értékesített hízótehén.

2014. szeptember 5. péntek Magny-Cours Marault Farm

Délelőtt Charolais International (CI) Közgyűlés

Az ülést Michel Baudot CI elnök vezette. Beszámolót hallgattunk meg a Svédországi Technikai Bizottsági Ülésről (Clément Perrodin titkár). Döntés születetett új honlap fejlesztéséről, ahol a saját információkat az adott tagország saját maga teheti fel. Beszámolót hallgattunk meg a 2015-ös Kanadai Technikai Bizottsági Ülés programjáról, amely várhatóan június 21-29.-e között Regina térségében zajlik (Helhe By CI alelnök). Ugyancsak beszámoltak a mexikói küldöttek a 2016. április utolsó - és május első hetében tervezett soron következő Charolais Világkongresszus elképzelt programjáról. Ugyancsak megtekintettünk egy promóciós videó anyagot is. (Luis Enrique Villaseñor Gutiérrez CI alelnök) A közgyűlés ezt követően megválasztotta az új elnökséget:

Elnök:         Helge By Kanada

Alelnökök: Michel Baudot Franciaország

Luis Enrique Villasenor Gutiérrez Mexikó

Ezt követően Brian Wickham az ICAR INTERBEEF munkacsoportjának felelőse tartott prezentációt célkitűzéseikről.

Egész nap folyamán zajlott a választott növendékbikák és növendéküszők versenye, valamint az árverés. 317 frissen választott növendékbikát és 63 növendéküszőt neveztek. (A kongresszus első hetében, augusztus végén zajlott a felnőtt tenyészbikák versenye 257 nevezett állattal, valamint 178 felnőtt nőivarú állat érkezett az ország minden tájáról.) Összességében több mint 800 állat versenyzett az év francia show tenyésztők számára legfontosabb versenyén.

Ragyogó, szép időben a szabadban kezdődött és négy ringben párhuzamosan folyt a versenyző állatok bírálata. A központi, fedett ringbe minden kategória első három helyezettjét egyszerre hozták fel. A bikák esetében ez 63 állat volt! Három együttműködő bíró végezte a bírálatot. A vezetőbíró Francois Gauthe volt, aki már többször járt Magyarországon.A bírálat során két körben elküldték a „leggyengébbnek” ítélt 1-1 harmadot, majd a legjobbak között megneveztek két „reserve grand champion”-t (második helyezettet) és a 2014 évi grand champion (győztes) állatot. JACOBIN, a választott növendékbika kategória győztese (tenyésztő: GAEC Lapendery), valamint JACKIE a választott növendéküsző kategória győztese (tenyésztő: GAEC Paroton Freres) az eredményhirdetéskor átvehette a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének különdíját is, amit Jancsó István elnök adott át.

Összességében megállapítottuk, hogy gyönyörűen rendben tartott, szép környezetben gazdálkodnak a francia gazdák. Sok jó beszélgetésre sor került a világ különböző tájáról odaérkezett résztvevőkkel. Jó metszetet kaphattak a látogatók abból, hogy merre tart a francia charolais tenyésztés. Továbbra is igen erős a show tenyésztés, ahol az állat külleme a legfontosabb tulajdonság. Ugyanakkor láthatóan erősödik a könnyűellő típus, ezzel együtt a genetikailag szarvatlan vonal tenyésztése is. A genomszelekció eredményeinek tenyészérték számításba történő bevonása a charolais fajtát tenyésztő vezető országokban folyamatos. Franciaországban a genomikus bikák használata gyakorlattá vált. A törzskönyvezés, tenyészértékbecslés bázisát adó objektív alapadatgyűjtést megyei szervezettségben az Agrárkamara égisze alatt dolgozó nemzeti hálózat, a kutatás fejlesztését a tenyészértékbecslést is végző INRA (Nemzeti Mezőgazdasági Kutató Intézet) komoly támogatás mellett végzi. Ugyancsak itt hangzott el, hogy az USA széles körben kiépített szaktanácsadói hálózata a farmerek számára teljesen ingyenesen működik, az „benne van az adójukban”! Miközben nyilvánvaló, hogy a pontos adatokon nyugvó tenyészértékbecslés duplájára (vagy még jobban) képes növelni a szelekció hatékonyságát, mi küzdünk a módszer hazai alkalmazásának széleskörű elterjesztésével, mivel a gazdák exportra értékesített állatai után nem érkezik közvetlen visszajelzés azok minőségéről. Ugyanakkor a változó piaci viszonyokat, a nemzetközi trendet figyelembe véve lassan nekünk is ideje lesz elgondolkozni azon, hogy hogyan kapcsolódhatnánk be legjobb állatainkkal a genomvizsgálatokba – a tenyészértékbecslés további pontosítása érdekében.

Másik fontos, sokakat érdeklő hozadéka volt a világkongresszuson való részvételnek, hogy konkrét ígéretet kaptunk Michel Baudot-tól, a Herd Book Charolais elnökétől arra, hogy feltehetően 2015 márciusában francia küllemi bírálók irányításával ismételten megszervezhetjük Magyarországon a mindig népszerű Küllemi Bírálati Tanfolyamot, melynek végén vizsgára is sor kerülhet.

Domokos Zoltán