Utolsó módosítás 2021. nov. 24.
Új, korszerűbb felületen az eladó állatok

elado

1%

Újdonságok

Aubrac nyílt nap Zirc-Kardosréten!

AUBRAC NYÍLT NAP

2019. JÚNIUS 5-ÉN (szerdán) DÉLELŐTT 10 ÓRÁTÓL!

Kérjük regisztráljon (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)!

(Zirc-Kardosrét után 1 km-re, Győr felé a 82-es főúton balra)

 

Vendéglátók: Hanich Zalán és a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete 2004 óta törzskönyvezi az aubrac fajtát. A fajta leírását az aubrac alkönyvtár tartalmazza. Franciaországban ez az egyedüli fajta melynek a létszáma, melynek a létszáma az elmúlt 40 évben megnégyszereződött! Francia és olasz vendégeket is várunk! Program: a fajta és a tenyészet bemutatása.

HANICH ZALÁN 8415 Nagyesztergár, Ányos Pál u.18. Mobil: 30/235-8194 • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Gazdaságunk, Zirc mellet a Bakonyban helyezkedik el, 2013-óta foglalkozik szarvasmarhatartással, ekkor vásároltunk 17 darab magyar szürkemarha fajtájú tehenet, melyek szaporulatából a gulya létszáma 2016-ra elérte a közel 100 darabot. Az értékesítési nehézségek és a lassú súlygyarapodás miatt úgy döntöttünk váltanunk kell! A legmegfelelőbb fajtát egy szintén extenzíven, szénára alapozva gazdaságosan tartható, könnyen ellő, szintén jó anyai tulajdonosságokkal rendelkező fajtában, az aubrac marhában találtunk meg. Claudio Bottura és Massimiliano Alberti segítségével a hazájában, Franciaországban láthattuk a fajtát az ottani hegyvidéki környezetében, mely hasonlít a mi bakonyi körülményeinkhez. Az ott látottak alapján azt a következtetést vontuk le, hogy ez az a fajta, amit kerestünk: nagy szervezeti szilárdság, hosszú hasznos élettartam, kiváló lábszerkezet, jó szaporulat, piacos borjak. Bár az aubrac hazánkban nem nagyon ismert fajta, a környező országokban több tenyészet is működik (Ausztria, Németország, Románia) és folyamatosan nő a számuk, így mellette döntöttünk. Sikerült is vásárolnunk 10 darab, egy éves tenyészüszőt, illetve egy tenyészbikát ottani neves aubrac tenyésztőtől, Francois Nolorgues-től, melyek 2017. március 09.-én megérkeztek tenyészetünkbe. Az állatok sok pozitívuma alapján létszámbővítésről határoztunk, 2018. január 22.-én újabb 21 darabos szállítmány érkezett. Azóta az üszők megellettek, gyönyörű borjakat hozva a világra. Az itthoni tapasztalatok és a Franciaországban látottak alapján bátran kijelenthető, hogy az aubrac kiválóan megállja a helyét extenzív és intenzív körülmények között is. Tenyészetünkben az extenzív körülményeket preferáljuk, így szeretnénk a fajta rusztikus és előnyös tulajdonságait megőrizve tenyészállatot, illetve hízó alapanyagot előállítani, jelentős létszámbővítés mellett. Szeretettel várunk tenyészetünkben minden kedves gazdatársat, aki érdeklődik az Aubrac szarvasmarha iránt!