elado

1%

Újdonságok

Elkezdődött a tenyészbika támogatáshoz kapcsolódó igazolások kiadása

A tenyészbika (de minimis) támogatáshoz kapcsolódó űrlap már elérhető. A szükséges információkat az alábbi cikkben találhatják meg.

Az űrlap kitöltése előtt figyelmesen olvassák el az alábbi tájékoztatót, mivel nagyon megnövekedett a hibásan beadott kérelmek száma. Kérem ügyeljenek a beadott kérelmek helyes kitöltésére, a visszaigazoló üzenetet nézzék át, és ha hibát látnak adják be újra a kérelmet! Tipikusan előforduló hibák: elütésből fakadó rossz KLSZ szám, rossz Enar szám, hiányos MVH regisztrációs szám és tenyészetkód (1-2 szám hiányzik), rossz adószám, elütések a névben, lakcímben, e-mail címben. A hibásan beadott kérelmekért és a telefonon keresztül egyeztetett javításokért nem vállalunk felelősséget. A kitöltés során a KLSZ szám megadásánál csak a számot kell feltünteni pl. 11111.Tenyészetkódnál a HU országkódot ne írják bele.

Felmerülő kérdések esetén Darmó-Csőke Dórát keressék a+36 70/850-8895 telefonszámon, Stelcz Mónikát csak számlázással és tartozással kapcsolatos kérdésekkel keressék az alábbi telefonszámon +36 70/703-6938.

Cikk folytatása

Minősítések és Törzstenyészeti szemle Somogyban

Augusztus 29.-én a somogyi Hajmáson jártunk, ahol a Mega-Logistic Zrt. tenyészetének aktuális munkáit végeztük el. A 9 db üsző és 6 db STV-t zárt bika küllemi bírálatát és ultrahangos húsminőség vizsgálatát követően az állomány teheneit is áttekintettük egy törzstenyészeti szemle keretein belül.
A szemlén a tenyészet képviselője

Cikk folytatása

Üsző bírálat Megyaszón

Augusztus 9-én a Hegyalja-Bos Kft. megyaszói telepén jártunk ahol 100 darab üsző ultrahangos húsminőség vizsgálatát, valamint küllempontozását végeztük el. 

STV minősítés és üsző bírálat Újkígyóson

Július 4.-én a Nat-Ser Kft. tenyészetében 2 csoport, összesen 12 STV-s növendék bika és 19 üsző küllemi bírálatára és ultrahangos húsminőség-vágóérték vizsgálatára került sor. A bikák egy része Csürhés Tamás kaszaperi tenyészetéből és Madarász Károly túrkevei tenyésztő telepéről érkezett, hogy részt vehessen a sajátteljesítmény vizsgálaton. 

STV minősítés Lajosmizsén

Június 8.-án a Charolais Kft. lajosmizsei tenyészetében zárt STV minősítésére került sor, ahol 34 tenyészbika jelölt küllembírálatát és ultrahangos húsminőség-vágóérték vizsgálatát végeztük el.

Közgyűlés '23: alapszabály-módosítás, FB-választás

2025. május 25-én Újhartyánban, a Tánti étteremben tartotta egyesületünk az éves közgyűlését. A szokásos napirendi pontokon (pénzügyi és szakmai beszámoló az elmúlt évről, tárgyévi pénzügyi és szakmai terv)

Cikk folytatása

Üsző bírálat Oláh Pálék tenyészetében

2023. május 23-án Oláh Pál tenyészetében jártunk, ahol 8 darab üsző küllempontozását és ultrahangos húsminőség vizsgálatát végeztükel.

A küllempontozást Darmó-Csőke Dóra, míg az ulrtahangos vizsgálatot Holló Dániel végezte. Az üszők mind küllemben, mind kondícióban megfelelőek voltak. A minősítés után megtekintettük az STV-be szánt bikákat is.

Törzstenyészeti szemle és üsző minősítés Kiscsehiben

Április 18-án került sor Süle Katalin törzstenyészeti szemléjére és növendék üszőinek minősítésére. A tenyészet 20 db megtekintésre váró tehenéből 8 bikanevelő, 10 elit bikanevelő és 1 embriódonor került ki. Az összesített pontok alapján 29 ponttal a tenyészet megtarthatja törzstenyészeti státuszát. A bizottság tagjai Nagy Pál (NPK Charolais Farm Kft.) és Darmó-Csőke Dóra (MCTE) voltak, a tenyészetet Süle Katalin képviselte. A szemle után megtörtént az üszők minősítése melyet Dr. Török Márton és Darmó-Csőke Dóra végzett el.

Nagy érdeklődés mellett zajlott le a nyílt törzstenyészeti szemle Akasztón

Nagy érdeklődés mellett, mintegy 70 résztvevővel zajlott a Charolais-Farm Kft nyílt törzstenyészeti szemléje 2023. március 2-án Akasztón.

A Nagy Pál, Papp Sándor és Darmó-Csőke Dóra alkotta bizottság áttekintette

Cikk folytatása

STV minősítés Gávavencsellőn

Február 9-én Szloboda Béláné gávavencsellői tenyészetében jártunk a frissen zárt STV-s bikák minősítése céljából. A 16 kisbikából 3 db Tenyésztésre nem javasolt, 2 db Tenyésztésre alkalmas és 11 db Tenyésztésre javasolt minősítést kapott.

Nyílt törzstenyészeti szemle a Charolais-Farm Kft.-nél

Meghívó nyíltTTSZ_honlapra.jpg

Bekecsi STV minősítés

Január 30-án a Hegyalja Bos Kft. bekecsi telepén került sor az STV-t zárt bikák küllembírálatára és ultrahangos-húsminőség vizsgálatára. Hét bika kapott "Tenyésztésre javasolt" míg egy "Tenyésztésre alkalmas" minősítést. A küllembírálatot Darmó-Csőke Dóra, az UH vizsgálatot Holló Dániel végezte el.

Nat-Ser Kft. STV minősítése

Az újkígyósi Nat-Ser Kft. tenyészetében jártunk január 24.-én ahol elvégeztük a STV-t zárt kisbikák minősítését. A 4 darab bikából egy "Tenyésztésre alkalmas" , három pedig "Tenyésztésre javasolt" minősítést kapott. A küllempontozást Darmó-Csőke Dóra, az ultrahangos húsminőség-vizsgálatot Holló Dániel végezte el.

STV minősítés a Charolais Farm Kft.-nél

Az idei év első STV minősítése Akasztón a Charolais Farm Kft. tenyészetében zajlott január 12.-én. A 30 bikából 3 darab A1-es "Tenyésztésre nem javasolt", 5 darab "Tenyésztésre alkalmas" és 22 db "Tenyésztésre javasolt" minősítést kapott. A küllembírálatot Dr. Török Márton és Darmó-Csőke Dóra végezték, míg azt ultrahangos húsminőség-vizsgálatot Holló Dániel végezte el.

Törzstenyészeti szemle Gávavencsellőn

December a gávavencsellői Szloboda Farmon indult. A tenyészet törzstenyészeti szemléjére került sor, ahol Tóbis Dániel (Hegyalja-Bos Kft.) és Holló Dániel (MCTE) minősítette az arra érdemes teheneket. A közel 60 megtekintett állatból 30 db bikanevelő, 14 db elit bikanevelő és 1 db embriódonor minősítésű egyed került ki, így végül 54 ponttal megtartotta státuszát a tenyészet. A hivatalos résszel végezve körbejártuk a telepet, s megtekintettük a bent álló STV-s növendékeket, ahol ígéretes tenyészbika jelölteket is láthattunk.

Törzstenyészeti szemléje volt a Szerencsi Mg. Zrt.-nek

2022.11.17.-én a Szerencsi Mg. Zrt. Hódosi telepén tartottunk törzstenyészeti szemlét. A szemlebizottság tagjai Tábori Imre (Jászdózsa), Miliczki László (Abaúji Charolais Kft.), Sváb István (Szerencsi Mg. Zrt.), Bodnár Lajos (Szerencsi Mg. Zrt.) Darmó-Csőke Dóra (MCTE) és Holló Dániel (MCTE) voltak.
A 87 megtekintett tehénből 37 bikanevelő, 31 elit bikanevelő és 9 embriódonor minősítést kapott. Az összes elért pontszám 110,5 pont volt, így a tenyészet megtartotta törzstenyészeti státuszát.

Regionális szakmai napok

Hasonló érdeklődés mellett zajlottak Egyesületünk három különböző időpontban és helyszínen megrendezett regionális szakmai napjai.
November 8.-án Martonvásáron, a KSTV telep megtekintésével kezdődött, majd 10.-én a Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. teleplátogatásával folytatódott, s a 16.-i Németh László kunpeszéri tenyészetében zárult. Mindhárom helyszínen Dr. Török Márton tartott előadást a mobil Gulyás program használatáról.

Szemlék a NAT-SER Kft. tenyészetében

2022.11.03.-án a NAT-SER Kft. újkígyósi telepén Marossy László Géza és Marossy Gábor fogadott minket. 

A munkát a 6 db STV-t zárt bika minősítésével kezdtük, majd 16 üszőt küllembíráltunk, s a tenyészet törzstenyészeti szemléjének keretében a tehenek egy részét is egyedenként szemrevételeztük. 

A bizottság tagjai Tóbis Dániel (Hegyalja-Bos Kft. Bekecs), Szloboda Béla (Gávavencsellő) és az ügyvezetés részéről Holló Dániel voltak.

A törzstenyészeti szemlén elérendő minimális 9 pontot jóval meghaladva 32,5 ponttal zárt a tenyészet a 4 db RR2-bikanevelő, 11 db RR3-elit bikanevelő és 3 db RR4-embriódonor minősítésnek és a kiállításon való megjelenés külön pontjainak köszönhetően.  

Elnökségi ülés

2022.10.20.-án csütörtökön a budapesti MÁSZ székházban tartotta elnökségi ülését az Egyesület vezetősége, ahol számos, az egyesületet érintő ügy megvitatásra került. 

Tenyésztő szervezeti felülvizsgálat és üsző minősítés az Oláh farmon

Október 13.-án Oláh Pál Lajosmizse melletti tenyészetében jártunk, ahol a NÉbiH tenyésztő szervezeti felülvizsgálatot tartott. Lengyel Zsolt az állományt követően az adminisztrációt is megtekintette, azt rendben találta, s jegyzőkönyvezte a tapasztaltakat.
Ezt követően a tenyészet 17 üszője került küllembírálatra és ultrahangos húsminőség-vágóérték vizsgálatra.

Mezőfalván jártam

2022.10.12.-én Mezőfalva mellett Domanyek András tenyészetébe is betekintést nyerhettem. A vegyes árutermelő állományt a telep körüli legelőszakaszok egyikén szemlélhettem meg.

Csokvaományban jártunk

Október 10.-én Csokvaományban jártunk, ahol a Myco-Eco Farming Kft. állományának fajtajelleg bírálatát végezte el Darmó-Csőke Dóra és Holló Dániel. Erre annak érdekében volt szükség, hogy lássuk, mely állatok utódai lehetnek alkalmasak a későbbiek során arra, hogy tenyészállatokat állíthasson elő velük tulajdonosuk.

Tenyészetlátogatás Ferencz Máté tenyészetében

2022.10.01.-én Ferencz Máté tenyészetébe látogattam. Az állatok Baranya és Tolna megyében találhatóak. A kisebb létszámú állomány egy része pedigrével rendelkezik. A tenyésztő a jövőben nagy mértékű állománylétszám növelésben gondolkodik.

Tenyészetlátogatás Kaposváron

A kaposvári kiállítóink közt egy új tagunkat is üdvözölhettük Veiger Péter személyében, akinek két francia származású üszőjét tekinthették meg az érdeklődők a húsmarha boxokban. A tenyésztő Kaposvár szélén gazdálkodik, ahol néhány magyartarka mellett charolais teheneket és nemrég vásárolt pedigrés üszőket tart. Célja törzskönyves állatok előállítása, melyhez az ott látott állatok szolgálnak alapul. 

Tenyészetlátogatás Okorágon

Szeptember 29.-én a Baranya megyei Okorágra látogattam, ahol a Bogdán család tenyészeteit tekinthettem meg. Az állomány egyedeit javában charolais jellegű tehenek, valamint idén vásárolt pedigrés üszők és azóta született borjaik alkotják. A tenyésztők célja, hogy az árutermelő gulya mellett a tenyészállat előállításra alkalmas, pedigrés csoportot is fejlesszék. 

Tájékoztatás a tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatásról

A megnövekedett érdeklődésre való tekintettel szeretnénk tájékoztatni a Tenyésztőket, hogy a korábbi évekhez hasonlóan idén is az elektronikusan (Google űrlap) beadott kérelmeket tudjuk feldolgozni. Az erre rendszeresített felület augusztus utolsó napjaiban már elérhető lesz a honlapon. Az Egyesület által kiadott igazolások benyújtására a Kincstár felületén lesz lehetőség szeptember 1. és szeptember 20. között.

Cikk folytatása

Farmer-expo 2023

Egyesületünk is részt vett a debreceni Farmer-Expon, ami idén augusztus 17-20 közt került megrendezésre.  A rendezvényen három tenyésztőnk állatait tekinthették meg az érdeklődők. 

Fási Konrád egy aubrac üszővel, a Hegyalja-Bos Kft.

Cikk folytatása

GDScan-Nyakas Charolais

Július 25.-én Raphael Breton, a francia Genes Diffusion cég képviselője látogatott el hozzánk, aki a hajdúnánási Medián Hotelben tartott előadást GDScan programjukról (genomikai tenyészértékbecslés)

Cikk folytatása

STV minősítés Homrogdon

Darmó-Csőke Dóra és Dr. Török Márton június 29-én STV minősítést tartott az Abaúji Papp Charolais Kft. tenyészetében Homrogdon. A minősítésen átesett 17 növendék bika közül 1 db A1-es, 1 db A2-es és 15 db A3-as minősítést kapott.

STV minősítés és üsző bírálat Emmer Konrád tenyészetében

Június 5.-én Emmer Konrád, Mocsa-Boldogasszonypusztai tenyészetében 6 bika minősítését végeztem el, majd ezt követően a tenyészet pedigré várományos üszőinek pontozására és ultrahangozására is sor került. A tenyészetben megszokott jó kondícióval és nyugodt állatokkal találkoztam.

Hódmezővásárhely 2023

Nagy örömünkre szolgált, hogy az idei, XXX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon az elmúlt időszakot felülmúlva mintegy 38 tenyészállat, 7 kategóriában mérettette meg magát.

A korábbi évekhez hasonlóan

Cikk folytatása

Törzstenyészeti szemle és STV minősítés Tábori Imre tenyészetében

Tábori Imre törzstenyésztőnk aktuális törzstenyészeti szemléjére május 17-én került sor, és ezen a napon STV minősítést is tartottunk 14 bika vonatkozásában. A tenyészet 13 db megtekintésre váró tehenéből 6 bikanevelő, 4 elit bikanevelő és 2 embriódonor került ki. Az összesített pontok  alapján 19 ponttal a tenyészet megtarthatja törzstenyészeti státuszát. A bizottság tagjai Bujdosó Márton (Charolais Kft.), Holló Dániel és Darmó-Csőke Dóra (MCTE) voltak, a tenyészetet Tábori Imre képviselte. A bikák ultrahangos-húsminőség vizsgálatát Holló Dániel végezte el.

'23-ban is Húsmarhatenyésztési Tanácskozás Keszthelyen

Idén is megrendezésre kerül egyesületünk kezdeményezésére a

keszthelyi Húsmarhatenyésztési Tanácskozás

2023. március 30-án, csütörtökön 10 órától.

A KAP változása kapcsán a várható támogatásokról Dr. Juhász Anikó helyettes államtitkár tart előadást, a konferencia emellett a hatékonyság témakörére épül.

A részvétel 7000 Ft/fő +ÁFA, mely a vendéglátást foglalja magába, és catering szolgáltatásként kerül továbbszámlázásra a rendezvény előtt, díjbekérő alapján.

Kérjük, jelezze részvételi szándékát 2023. március 20., hétfő délig az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen!

Törzstenyészeti szemle és STV minősítés Lajosmizsén

A Charolais Kft.-nél február 23-án törzstenyészeti szemlét és STV minősítést tartottunk. A tenyészet 53 db megtekintésre váró tehenéből 22 bikanevelő, 18 elit bikanevelő és 7 embriódonor került ki. Az összesített pontok  alapján 73 ponttal a tenyészet megtarthatja törzstenyészeti státuszát. A bizottság tagjai Németh György (Charolais-Farm Kft.) és Darmó-Csőke Dóra (MCTE) voltak, a tenyészetet Bujdosó Márton képviselte. A szemlével párhuzamosan Holló Dániel elvégezte a bikák ultrahangos-húsminőség vizsgálatát, míg a szemle végeztével a bikák küllempontozására is sort került.

Üsző bírálat a Charolais Kft.-nél

Február 8-án Lajosmizsén a Charolais Kft. tenyészetében jártunk üsző minősítésen. A 43 darab üsző küllempontozását Darmó-Csőke Dóra, míg 62 darab üsző ultrahangos húsminőség vizsgálatát Holló Dániel végezte el.

STV minősítés a Néma Kft.-nél

Január utolsó napján az akasztói Néma Kft. telepén jártunk. A 13 db STV-t zárt bika küllembírálatát Darmó-Csőke Dóra míg az ultrahangos-húsminőség vizsgálatát Holló Dániel végezte el. A 13 bikából 11 minősült.

Törzstenyészeti szemle Kaszaperen

Január 24.-én Csürhés Tamás törzstenyészeti szemléjét végeztük el. A tenyészet 13 megtekintésre váró tehenéből 3 bikanevelő, 7 elit bikanevelő és 3 embriódonor került ki. Az összesített pontok és a kiállításon való részvétel után járó külön pontok alapján 25,5 ponttal a tenyészet megtarthatja törzstenyészeti státuszát. A bizottság tagjai Marossy László Géza (Nat-Ser Kft.), Holló Dániel (MCTE) és Darmó-Csőke Dóra (MCTE) voltak, a tenyészetet Csürhés Tamás képviselte. A szemrevételezést követően elvégeztük a STV-be állított bikák nyitó súlymérését is.

STV zárás és üsző minősítés Nagy Péternél

Január 17.-én Nagy Péter kunszentmiklósi tenyésztőnknél jártunk, ahol az STV-t zárt bikák és az 1-2 éves üszők küllempontozása és ultrahangos húsminőség-vizsgálata zajlot. 7 bikából 1 db "Tenyésztésre nem javasolt", 1 db "Tenyésztésre alkalmas", 5 db "Tenyésztésre javasolt" minősítést kapott, valamint 22 db üszőt tekintettünk meg. A küllempontozást Darmó-Csőke Dóra míg az ultrahangos vizsgálatot Holló Dániel végezték el.

Törzstenyészeti szemle Kecskeméten

December 21.-én a kecskeméti NPK Charolais Farm Kft. törzstenyészeti szemléjén jártam. A tenyészet 24 minősítendő tehenéből 12 bikanevelő, 6 elit bikanevelő és 2 embriódonor került ki. A szabályokat tekintve a tenyészet mindennek megfelelt, így törzstenyészeti státuszát 30 ponttal megtartotta. A tehenek szemrevételezését követően a tenyészet üszőit és STV-ben álló bikáit is megtekinthettük. A szemlebizottságot Anka István (Kunadacs) Holló Dániel (MCTE) alkották, a tenyészetet Nagy Pál képviselte.

KSTV minősítés Martonvásáron

November 21.-én minősítésre került a martonvásári Bos-Genetic Kft. telepén elindított központi STV. Az 5 tenyészetből bekerült 19 bika közül 11 db A3 - tenyésztésre javasolt, 4 db A2 - tenyésztésre alkalmas és 4 db A1 - tenyésztésre nem javasolt minősítéssel zárt. Az állatok Charolais Kft. (Lajosmizse), Charolais-Farm Kft. (Akasztó), Embrió Bos Kft. (Martonvásár), Oláh Pál (Lajosmizse) és a Szerencsi Mg. Zrt. (Szerencs) tenyészeteiből származtak. Minősítéssel egy menetben az ultrahangos húsminőség-vágóérték vizsgálatokra is sor került, amit Holló Dániel tenyésztési mérnök végzett el. A minősítést Dr. Török Márton ügyvezető, Darmó-Csőke Dóra tenyésztésvezető végezték, Bujdosó Márton (Charolais Kft.), Nagy Pál (NPK Charolais-Farm Kft.) és Papp Sándor (Abaúji Papp Charolais Kft.) közreműködésével.

Törzstenyészeti szemle Bekecsen

Törzstenyészeti szemlén jártunk a Hegyalja-Bos Kft. bekecsi tenyészetében. A szemlebizottság tagjai Anka István (Kunadacs), Nyakas Dávid (Hajdúnánás), Darmó-Csőke Dóra (MCTE), Holló Dániel (MCTE) és a tenyészet részéről Tóbis Dániel voltak, akik 80 tehenet tekintettek meg. A 38 bikanevelő, 30 elit bikanevelő és 3 embriódonor minősítésű tehén összesen 92 pontot jelentett a tenyészetnek, ami így megtartotta törzstenyészeti státuszát.

Regionális szakmai napok

Hasonló érdeklődés mellett zajlottak Egyesületünk három különböző időpontban és helyszínen megrendezett regionális szakmai napjai.
November 8.-án Martonvásáron, a KSTV telep megtekintésével kezdődött, majd 10.-én a Hortobágy-Faluvéghalmi Kft. teleplátogatásával folytatódott, s a 16.-i Németh László kunpeszéri tenyészetében zárult. Mindhárom helyszínen Dr. Török Márton tartott előadást a mobil Gulyás program használatáról.

meghívó - Regionális Szakmai Napok

Egyesületünk a korábbi évekhez hasonlóan Regionális Szakmai Napokat szervez. Ezévi helyszínei Martonvásár, Hortobágy és Kunpeszér lesznek.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötöttKérjük, regisztráljon az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen! A részletek alább:

Cikk folytatása

Francia tanulmányút

A Sommet de l'Elevage állattenyésztési kiállításon járt 11 fős magyar csoport október 3. és október 8. között. A kiállításon megtekintettük a charolais fajta bírálatát. Idén ez a fajta volt a kiemelt, így kb. 400 állat került bemutatásra csak ebből a fajtából!

Cikk folytatása

Dömsödi tenyészetlátogatás

Szintén október 12.-én Dömsödön az Agroland Hungária Kft. telepén jártam. Az Abaúji Papp Charolais Kft-től vásárolt vemhes üszők és néhány helyben született állat alkotja a tenyészet charolais állományát. A tenyésztő célja pedigrés tenyészállatok előállítása, melynek érdekében értékes genetikai tulajdonságokkal rendelkező import szaporítóanyagokkal fogják termékenyíteni az állományt.

Látogatás a Mészáros tanyán

Október 12.-én Seregélyes mellett Mészáros Ágnes tenyészetébe látogattam, ahol a családi birtokon tartott állományt tekinthettem meg. A precízen vezetett adminisztrációnak köszönhetően a kezdetektől megtalálhattunk minden egyes tenyészetben megfordult állatot. A tenyésztő kezdetben inszeminálást alkalmazott, de hosszú évek óta egy Hajmásról vásárolt tenyészbika is dolgozik a tenyészetben, a gazda nagy megelégedésére.

Tenyészetlátogatás Sombereken

2022.10.01.-én Sombereken Illés Nándor tenyészetében jártam, ahol kisebb létszámú, részben pedigré képes állománnyal rendelkező tenyészővel tekinthettem meg állatait. Célkitűzésként a kisebb létszám megtartása mellett, minőségi előrelépést fogalmazott meg a tulajdonos.

Az idei KÁN-on

Az elmúlt hét igazán izgalmasan telt számunkra. Szeptember 29-én Kaposváron került megrendezésre a II. Állattenyésztők Napja. Az állattenyésztőket köszöntötte és méltatta Zászlós Tibor a MÁSZ elnöke, Prof. Dr. Gyuricza Csaba a MATE rektora, valamint Dr. Nagy István agrárminiszter.

A köszöntők után három izgalmas és tanulságos előadást hallgathattunk meg. Bustyaházai László, Gabonaszövetség, Takarmánygyártók Tagozatának elnöke előadásában a Versenyképes és klímabarát takarmányozás lehetőségeiről szerezhettünk információkat, Dr. Bajnok Márta, MATE egyetemi adjunktus, MÁSZ-NAK Gyepgazdálkodási Munkacsoport szakmai vezetője előadásában az Országos gyepállapot felmérés tapasztalatait osztotta meg velünk, végezetül Dr. Wagenhoffer Zsombor, a MÁSZ ügyvezető igazgatója A húsfogyasztás önmagában nem egészségtelen témakörben tartott beszámolót.

A rendezvény számunkra az előadások után véget ért, mivel az Egyesület a KÁN Egyetemi Napokon kiállítóként részt vett, így a molinók, roll-up-ok, szóróanyagok kihelyezésére fektettük a hangsúlyt, hogy megfelelő „díszben” várjuk a kedves érdeklődőket.

A kiállítás pénteken nyitotta meg kapuit és egészen vasárnap este 17 óráig látogatható volt. A kiállításon megtekinthettük Süle Katalin a Kiscsehi Charolais tulajdonosának felvezetésével a rendkívül jól felkészített charolais felnőtt tenyészbikáját. Szintén egy remekül felkészített felnőtt tenyészbikát csodálhattunk meg Porkert Krisztián felvezetésével az NPK Charolais Farm Kft. képviseletében. Első kiállítóként Veiger Péter két remek küllemű charolais vemhes üszőjét mutatta be az érdeklődőknek és végül, de nem utolsó sorban Fási Konrád nagyon szépen felkészített aubrac borjas tehenével mutatkozott be a kaposvári közönség előtt. A kiállításon való színvonalas megjelenésért különdíjban részesítettük a tenyésztőket.

A kiállításon a szakmai közönség mellett családokat, kicsiket és nagyokat is megszólíthattunk. Minden nap lehetőségünk volt fajtabemutatóval népszerűsíteni a charolais és aubrac fajtát. Szombaton és vasárnap a fajtabemutató mellett egy kis „kit mit tud” játékkal és steak sütési fortélyokkal kedveskedtünk a közönségnek.

Ezúton is szeretném megköszönni a kiállítóinknak, hogy időt és munkát nem sajnálva ilyen remekül felkészítették az állataikat és megjelenésükkel növelték a kiállítás színvonalát.

Tenyészetlátogatás Sármelléken

A Kaposvári Állattenyésztési napok már folynak, mikor Kálóczi László sármelléki tagunk tenyészetébe látogatok. A település nevéből is következtethetünk a terület vizes jellegére, ennek köszönhetően az állatokat jó legelőkön jó kondícióban láthattam, s háromszori kaszálásra is lehetősége volt a gazdának. A nagy létszámú állomány vegyes összetételű, ahol megtalálható a charolais mellett limousin, magyartarka, angus és galloway is.

Újszászi tenyészetlátogatás

Szeptember 22.-én Újszászon jártam, ahol Hudák Éva tenyészetébe látogattam. A telepen fia vezetett körbe, akivel átbeszéltük terveiket a jövőre vonatkozóan. Jelenleg is charolais fajtajellegű tehenekkel találkozhattam, s pedigrés tehenekkel is rendelkeznek, melyeken évek óta charolais bikák fedeznek, így a jövőben a pedigrés utódok előállítására is van lehetőségük, mely irányba szeretnének is elmozdulni. Az állatokat szintén jó kondícióban, rendezett körülmények közt, jól tartják tulajdonosaik.