Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

1312A charolais tenyésztők 15 éve Hódmezővásárhelyen találkoznak

Írta: Domokos Zoltán ügyvezető

Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

(A cikk 2009-ben jelent meg az "Östermelő" című lap áprilisi számában)

 

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete 1992-es megalakulását követően lépésről lépésre jutott el a kiállítási kultúrája jelenlegi szintjére. A hódmezővásárhelyi Alföldi Állattenyésztési Napok 1994-es első rendezvényét leszámítva eddig minden kiállításon részt vettünk. 13181995-ben még csak posztereken mutatkozott be az egyesület, de azt követően egyre növekvő állatlétszámmal jelentünk meg, bár az állatokat csak az elhelyezési bokszokban mutattuk be. Ekkor még nagy különlegességnek számított, ha egy-egy állat olyan szelíd volt, hogy fel lehetett vezetni. Az 1999. év fordulópontot jelentett, mivel az egyesületünk története során először tettünk kísérletet a résztvevő állatok felvezetésére is. Ez tette lehetővé, hogy ekkor tartottuk meg az első fajtabemutatónkat is. Ez a kísérlet a 6 kiállító charolais tenyésztő 39 állata közül három tenyésztő öt állatával sikerült. A VI. Alföldi Állattenyésztési Napokon, még versenyszabályzat nélkül, került sor az egyesület első háziversenyére is – úgy, hogy az állatok a bokszaikban maradtak (ennek az idén ünnepeljük a 10 éves évfordulóját!). Az előrelépést a kiállítás szervezői nagydíjjal honorálták. Még ez év őszén elkészült a versenyszabályzatunk és 2000-ben sor került az első showbírálatra, ahol az állatokat Roger Laurisson, a Francia Charolais Tenyésztők Egyesületének elnöke bírálta. 2000 óta csak a felvezetett állatok versenyezhetnek, kaphatnak helyezést. A kísérlet sikerességét az is mutatja, hogy a bemutatott állatok létszámában is áttörés következett be – 7 tenyészetből 50 charolais állattal jelentünk meg. Bár Európában nincs nagy hagyománya, 2008-ban az elsősorban USA-ban és Kanadában elterjedt professzionális kiállítási botok használatát is megkezdtük.1313 Reméljük, a gazdák hamar megkedvelik a használatát. Fontos megemlíteni, hogy 2004 óta egyesületünk törzskönyvezi a nem egyszerűen csak szép, de versenyképes, szintén francia eredetű aubrac fajtát is, melyet már több alkalommal bemutattunk.

 

Hódmezővásárhely a kezdetektől fogva fontos szerepet játszik az egyesületünk életében. Elsősorban itt kerül sor tenyészállat versenyekre és a tagjaink körében kiemelkedő presztízs értékkel bír egy itt elért szép eredmény. Bár 2000. év óta többtucatnyian végeztük el a küllemi bírálati tanfolyamot (francia vezetéssel), az objektivitás érdekében ezen a versenyen mindig külföldi bíró szokott bírálni.

A XVI. Alföldi Állattenyésztő és Mezőgazda Napok 2009. április 24-25-26.-án kerül megrendezésre, ahol a szervezés jelenlegi állása szerint 9 tenyészetből [Abaúji Charolais Mg. Zrt. (Léh); Anka István, (Kunadacs); Bujdosó Márton, (Lajosmizse); Charolais Kft, (Lajosmizse); Hegyalja-Bos Kft. (Megyaszó); Máté László, (Nagydobsza); Szerencsi Mg. Zrt., (Szerencs); Szloboda Béla, (Gávavencsellő); Tábori Imre, (Jászdózsa)] 70 körüli charolais állattal fog megjelenni az egyesületünk. Bár a bluetongue hazai megjelenését követő bizonytalan helyzet miatt1314 a vonatkozó állategészségügyi szabályok kiadása kb. 2 hónapot késett – nem csupán az előzetes várakozásokhoz képest is – nagy létszámú állatversenyt sikerül létrehozni.

Bírónak régi ismerősünket, Wilfried Zachert-t sikerült megnyernünk Németországból. A most 61 éves szakember Göttingenben szerezte meg az agrármérnöki diplomáját. A hetvenes évektől farmon dolgozott, ahol charolais tenyészállatok előállítása is a feladata volt. Később a Hannoveri törzskönyvező szervezet tenyésztési felügyelője, majd a Német Charolais Tenyésztők Egyesületének igazgatójaként tevékenykedett. 1996-tól a korábbi Kelet-Németország területére költözött, ahol a Fleischrind Stölln GmbH igazgatója és résztulajdonosa lett. Itt francia- és farmtípusú charolais-t egyaránt tenyésztenek. 2002. év óta a Német Charolais Tenyésztő Egyesület elnöke. Gyakorlott kiállító: sokszor győztek állatai regionális és országos versenyeken is.

A Charolais Showbírálat 24-én, pénteken 13 órakor kezdődik, ahová minden érdeklődőt szeretettel várunk. 1315 A verseny a 2008. december 2-án elfogadott új Versenyszabályzatunk alapján kerül megrendezésre, mely a honlapunkról letölthető (www.charolais.hu). Idén végleges módszerrel sikerül megoldani, hogy a kiadásra kerülő katalógus számozásának megfelelő azonosítókat az állatok felvezetői viseljék. 1316

Újdonság lesz a díjazás terén, hogy a Fődíj nyertese választhat: 5 adag spermát kap a francia SESAME nevű bikától, mely „nagy tenyésztők nagy bikái” kategóriából került behozatalra és 128 %-os, messze kiemelkedő összesített választási indexéhez 114 %-os izom és vázfejlettségi indexek társulnak, vagy 100 ezer forint értékben válogathat az egyesület spermadepójából.

A pénteki versenyt követően szombaton és vasárnap is mindig nagy érdeklődést kiváltó fajtabemutatókat tartunk és bemutatjuk a díjnyertes állatokat – tenyésztőikkel együtt.

1317Tagjainkat, üzletfeleinket, a vertikum dolgozóit tagjaink által készített különlegesen finom, elsősorban marhahús ételekkel vendégeljük meg.

A 2000. évre visszanyúló hagyományok szerint az idén is közös vacsorán vendégeljük meg április 24-én, pénteken este a tagjainkat és vendégeinket Mártélyon, a Faluházban.1319 A versenyen kiérdemelt díjak ünnepélyes átadása mellett itt kapnak szót tisztségviselőink és vendégeink is. Praktikus a helyszín, mivel ez a hangulatos, csendes Tisza-parti falu biztosítja hagyományosan tagjaink és vendégeink szállását is.

Keresünk olyan értékesítőket, akik prémium kategóriájú érlelt marhahús forgalmazásába belevágnának. Egyesületünknek 1996 óta van márkázott húsprogramja.1320 Elhatároztuk, hogy az idén komolyan előrelépünk a jó minőségű, érlelt márkázott hús forgalmazása terén. A választott borjú és végsúlyra hizlalt borjak árszintje közel azonosra változott, ennek következtében – elsősorban a nagyobb gazdaságok – egyre inkább újra ráállnak a hizlalásra, így – megfelelő darabszám mellett – a folyamatos ellátás biztosítható lesz.

Tervezzük, hogy minden olyan állat honlapunk hirdetési oldalára kerülését támogatjuk, mely legalább 50 % charolais vérhányadot tartalmaz – függetlenül attól, hogy a gazda tagja-e az egyesületünknek vagy sem. Mivel ez évtől egyesületünk kiemelt feladatnak tekinti nem csak a tenyész-, de a vágóállat forgalmazás elősegítését is, ezért első lépésben folyamatosan frissen tartott, interneten elérhető adatbázist hoztunk létre az aktuálisan eladó állatokról.1321

A kiállítás akkor tölti be igazán a szerepét, ha a ráfordított idő és energia –rövidebb-hosszabb távon – megtérül. Színvonalas környezetben kialakított kiállítási területen, elsősorban a megcélzott terület szakembereinek szóló látnivalók, újdonságok, vonzó programok hatására nagyszámú látogatóval kerülünk kapcsolatba.1322 Adott a lehetőség, hogy közvetlen, azonnali üzletek jöjjenek létre, de lehet, hogy – a tenyészet nevének és színvonalas munkájának megismertetése révén – kicsit később érik be a befektetés gyümölcse. Nem elhanyagolható a kiállítás közösségi marketing szerepe sem, mely a fajta jobb megismertetését segíti elő.

1341A kiállítás fontos célja ugyanakkor, hogy az egész évben az állataik mellett folyamatosan dolgozó tagjainknak – a tenyésztési munkájuk eredményei összevetése mellett – szakmai konzultációra, kikapcsolódásra is lehetőséget biztosítsunk. Az összefogás szép példája a kiállítás minden momentuma: tagjaink felajánlásaival, munkájával közösen dolgozunk a kölcsönös gazdasági eredményekért, a sikerért és azért, hogy mindenki jól érezze magát. Jöjjön el, és ön is legyen részese!

Amennyiben felkeltettük érdeklődését, keressen fel bennünket a XVI. Alföldi Állattenyésztő és Mezőgazda Napok alkalmával, a húsmarha bemutató tér melletti sátrunknál!