Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

Termékminta ismertető

Termékminta ismertető

Prémiumkategóriás, érlelt, márkázott charolais hús tálcára csomagolva

 

A charolais [sarolé] szarvasmarha világszerte ismert és kedvelt húsmarha fajta, világfajta. Mintegy ötmillió charolais anyatehénből a fajta őshazájában, Franciaországban 2 milliót tenyésztenek. Hazánkban 1971 óta tenyésztik. A bikák legnagyobbjai 1500-1700 kg-ra, a tehenek pedig 1000-1300 kg-ra is megnőnek. E jellegzetes, egyszínű tejfehér, vagy tejfelsárgamarha átlagosan 64 % körüli húskitermelési százalékra képes. Választáskor legjobb borjai meghaladják az 500 kilót is.Egyesületünkben jelenleg mintegy 8500 anyatehenet ellenőrzünk, de a fajta magyarországi hatása ennél jóval nagyobb, mivel a végtermék előállító (keresztezett és egyéb anyai fajtájú) állományokban ez a legkedveltebb befejező apai vonal. Ennek oka, hogy a charolais fajta kiváló húsminősége mellé nagy gyarapodó képesség és homogén utódcsoport is társul.

 

 Választást követően is kiválóan gyarapodik, csoportátlagban könnyedén meghaladhatja a napi két kilót is. Szokásos vágási súly 650-700 kg, de akár 800 kg-ig is gazdaságosan hizlalható. A magyar gazdák egyre nagyobb arányban hizlalják idehaza, de még mindig a választott borjúkorban történő értékesítés a jellemző. Akár a választott-, akár a végsúlyra hizlalt borjak 95 százaléka külföldön kerül értékesítésre. A hizlaldások kedvelik, mivel egységesen reagál a takarmányozásra, az egyedek gyarapodása és faggyúsodása nem tér el lényegesen egymástól. Az egyenletes húsminőség viszonylag egyszerűen biztosítható.

 

 Magyarországon 1996 óta rendelkezik az egyesületünk a „KIVÁLÓ MINŐSÉGŰ HÚS – CHAROLAIS” ábrás védjeggyel. Csak azoknak az egyedeknek értékesíthető a húsa e rendszeren belől, amelyek eredetét garantálni tudjuk, charolais fajtajelleget mutatnak, izmoltságuk és faggyússáguk alapján az EUROP minősítési rendszerben minimálisan elérték az R2-es minősítést. A kötelezően előírt információk feltüntetése mellett a csomagoláson szerepel az egyed ENAR azonosító száma, ivara, születési ideje és természetesen a fajtája is. 2009-ben együttműködésbe fogtunk a Lac-Hús Kft-vel és a védőgázos, valamint a Darfresh vákuumfóliás csomagolási technológia elősegíti az érlelt, kiemelkedő minőségű charolaishús folyamatos biztosítását. A prémiumkategóriás, érlelt termékeink minimum 14 napos érlelést követően kerülnek piacra, de a vágást követően akár két hónapig is biztosítják az eredeti minőséget.

 

Termékvertikum:

  • Hátszín
  • Rostélyos
  • Comb
  • Fehérpecsenye
  • Lapocka
  • Lábszár
  • Nyak
  • Pörkölthúsok

 

 

 A heti mennyiség az exportéval versenyképes ár biztosítása esetén kezdetben 10 marha lehet. Természetesen a beindulás megszervezése (az érlelési időt is figyelembe véve) időt igényel.

 

Magyar Charolais Tenyésztk Egyesülete
3525 Miskolc, Vologda u. 3.
Tel.: + 36 46 412 265 Fax.: + 36 46 506 763
www.charolais.hu Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Domokos Zoltán ügyvezető
+ 36 30 206 3444