Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

Charolais International

 
A világszervezet megismeréséhez elengedhetetlen a kezdetek dióhéjban történő ismertetése.  
A charolais fajta a középkorban, Charollais és Brionnais farmok világában jelent meg, a régió tenyésztői szelekciós és fontos fejlesztő munkája hatására erőteljes izomszerkezet kevés faggyúval és kivételes növekedési potenciállal jelent meg. Ez az a három jellemző tulajdonság, amely a tenyésztők kívánságai között a világ bármely tájékán feltűnnek a huszadik század első negyedében. Egyfelől az orvosok diétát javasolnak kevesebb zsír fogyasztással, miközben a hűtőgépek fejlődésével szükségtelenné vált, hogy faggyúréteg fedje a hasított féltesteket – annak érdekében, hogy a szállítás során megőrizze minőségüket.  
Ekkor jött el a charolais ideje. A franciaországi Allier megye egyik tenyésztője, Emil Maurice volt az első, aki megértette a realitásokat és az 1950-es évek folyamán bőkezűen költekezett a charolais fajta megismertetése érdekében Európában és a világon egyaránt. Az ő egyéni képességei, diplomáciai és tárgyalóképessége, angol- és spanyolnyelv tudása, morális bázisa és elsajátított tapasztalata hosszú időn keresztül a charolais fajta igazi nagykövetévé tették.  
Ez a misszió sikeresen vezetett a charolais tenyészállatok számos országba történő exportjához és a charolais tenyésztők nemzetközi szervezetének megalakulásához, amikor az eredeti „kemény mag” elérte a szükséges méretet. Emile Maurice 1964-ben javasolta a nemzeti egyesületek nemzetközi szövetségének létrehozását, aminek a neve FIAERBC (Fédération Internationale des Associations d’Eleveurs de Charolais) lett. A szövetség 1999-ben modernizálta az alapszabályát és a nevét a ma is használatos Charolais Internationalra változtatta.  
Annak ellenére, hogy a charolais fajtát a különböző országok feltételeinek megfelelően nagyon különböző körülmények között, nagy számú termelési rendszerben tenyésztik, az egyesületek legfontosabb célja, hogy összegyűjtsék és lehetőség szerint harmonizálják a munkamódszereiket a tenyészállományok javítása érdekében, összegyűjtsék és terjesszék az információkat és a tapasztalatok eredményeit, amelyeket a különböző egyesületek szereztek.  
A szövetség a tagegyesületei információs anyagainak egymás közti cseréje által is segíti a fajta jobb megismerését az egész világon.  
Jelenleg a világszervezet tagjai: Argentína, Ausztrália, Belgium, Brazília, Cseh Köztársaság, Dánia, Dél-Afrika, Finnország, Franciaország, Hollandia, Írország, Kanada, Luxemburg, Magyarország, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Új-Zéland, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, USA és Zimbabwe.  
A világszervezet honlapja http://www.charolais-international.com/