Utolsó módosítás 2021. nov. 24.
Új, korszerűbb felületen az eladó állatok

elado

1%

Újdonságok

Bemutatjuk versenyünk bíróját, a HBC elnökét

Pascal Langevin a Francia Herd Book Charolais elnöke

1984 óta tenyészti a charolais húsmarhát. Az állatállományt Nièvre és Allier megyei nem pedigrés állatokból hozta létre. Első generációs charolais tenyésztő, a családja korábban fakitermeléssel foglalkozott.

Jelenleg 80 anyatehenes charolais állománya van, melynek 65%-a minősített és 17 darab tartozik a legmagasabb minősítési kategóriába.

Állományi átlaga gyarapodásban, tejtermelésben és anyai tulajdonságokban egyaránt meghaladja a francia átlagot és 376 napos két ellés közti idő jellemzi. Tenyésztéssel és hizlalással egyaránt foglalkozik, évente 7-8 tenyészbikát értékesít, és teheneket is, amelyek a környékbeli tenyészetekben tenyésztésre kerülnek.

 

Mielőtt a Herd Book Charolais (a Francia Charolais Tenyésztőszervezet) elnökének megválasztották, hosszú ideig tagja volt a megyei és regionális elnökségnek is. 1991-től a törzskönyvezés megyei vezetője, 2014-ben alelnökké választották és 2015 óta tölti be a Herd Book Charolais elnöki tisztségét.

Fő célkitűzése a 2016-ban beindított genomikai programok végrehajtása a rendszert használó tagtenyészetek igényeinek kielégítésére. Célja a charolais fajta továbbfejlesztése annak érdekében, hogy jobban megfeleljen a tenyésztők és a vertikum későbbi szereplői elvárásainak. A csontozat finomítása és a hasítottfél izommennyiségének, húshozamának javítása mellett kiemelt szempont az élőmunka-igény alacsony szinten tartása és a termelékenység javítása. Ezeket a szempontokat Franciaországban ma is sok charolais tenyészetben tökéletesen szabályozzák a megfelelő típus tenyésztésre történő kiválasztása pillanatától.