Utolsó módosítás 2021. nov. 24.
Új, korszerűbb felületen az eladó állatok

elado

1%

Újdonságok

Küllembírálat magasfokon

Mint a korábbi tanfolyamoknál is tapasztalható volt, most is nagy érdeklődés mellett, 35 fő részvételével zajlott a tomori küllembírálati tanfolyamunk 2019. április 9-11-e közt, melynek vezetője Stéphane Billoux, a Herd Book Charolais vezető küllemi bírálója volt. A jószág megfelelő körbeállhatósága, láthatósága határt szabott a résztvevői létszámnak, így

máris kezdhetjük a következő tanfolyam szervezését azoknak, akik most lemaradtak :-)

 

Örömmel tapasztaltuk, hogy nagyon sok fiatal charolais tenyésztő (a résztvevők kétharmada) vett részt a tanfolyamon és tartotta fontosnak, hogy kihasználja a képzés nyújtotta lehetőséget! A tréning kezdetére időzítettük Egyesületük újabb könyvének kiadását, melynek címe: „A CHAROLAIS FAJTA KÜLLEMI BÍRÁLATA 2019”, mely 88 oldalon tartalmazza a lineáris küllemi bírálat alapjait. E könyvet minden résztvevő kicsit korábban, ingyenesen megkapta, ami segítette a felkészülésüket.

Az első napon Tomoron, az Aranyfácán Vendégházban tartottuk az elméleti oktatást, ahol Kontró József, a Sersia Farm Kft. tulajdonosa segített a tolmácsolásban. Az ottalvóknak szintén Tomoron biztosítottunk szállást. Délután és másnap az Abaúji Papp Charolais Kft.-ben zajlott a gyakorlati képzés első szakasza. E két nap folyamán ideális időjárást fogtunk ki, mint a fotókon is látszik, volt, aki rövidnadrágban érkezett. Minden korosztályból kisebb-nagyobb üszőket, teheneket, STV-ben álló és azt záró, valamint idősebb és felnőtt tenyészbikákat is bíráltunk, átbeszéltük az egyes testtájakra adott pontszámok indokait.

A harmadik napon az Abaúji Charolais Kft. csobádi telepén folytatódott a képzés. Hagyományosan több helyszínt is választunk a küllem bírálatára, hogy nagyobb valószínűséggel kerüljenek elő eltérő küllemű, eltérő szélsőséget képviselő, a bírálat szempontjából más miatt érdekes állatok is. Az időjárás sokunkat igencsak próbára tett, mivel jelentősen lehűlt a levegő, fújt a szél: többen voltak, akik ilyen hidegre nem számítottak – már kicsit kevés volt a rövidnadrág. A jó oldalát nézve, legalább nem esett az eső... A délelőtt folyamán éves üszőket és STV-ben álló tenyészbika-jelölteket pontoztunk és elemeztünk. A program a szikszói Turul étteremben ebéddel zárult, ahol röviden áttekintettük a tanfolyam tanulságait, megköszöntük Stéphane Billouxnak, hogy igyekezett átadni a professzionális szakmai tudását, valamint a Herd Book Charolais-nak, hogy a tanfolyam megszervezését lehetővé tette. Végül 25 résztvevő kapott a tanfolyam elvégzését igazoló emléklapot.

A rendezvényről további képek itt találhatók és MEGJELET a vágott videó is

.

kullemi konyv cimlap