Utolsó módosítás 2021. máj. 05.
Úton a pedigrék felé

elado

1%

A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete megalakulása

Írta: Domokos Zoltán

 

A húsmarhatenyésztéssel foglalkozók mai szervezeti formához vezető önszerveződése, tenyésztésszervezés céljával az 1980-as évek második felében kezdett el kialakulni. Az egyesületünknél ez két lépésben történt meg: először 1988-ban „egyesülési” forma jött létre, majd 1992-ben megalakult az „egyesület”.

Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülése

A MÉM Mezőgazdasági Főosztálya 1987 júniusában készült 45952/1/1987 sz. előterjesztése – az állattenyésztés tenyésztésszervezeti rendszerének korszerűsítéséről – kívánatosnak tartotta a tenyésztők kezdeményezésére, tenyésztőegyesületek létrehozását. Ez tette lehetővé az előkészítő munkálatok megindulását a charolais fajta tenyésztői körében is.

A Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Törvényességi Felügyeleti Főosztálya a 19164-es számú levelében még 1988. május 23.-án arról tájékoztatta dr. Békési Gyulát, a Szikszói Állami Gazdaság igazgatóját, hogy a MÉM Koordinációs Bizottsága döntése szerint a fajtaegyesületek helyi jelleggel történő szervezése kívánatos, „az országos jellegű egyesület szervezésének szakmai akadályai vannak”.

1988. június 24.-én, pénteken 10 órai kezdettel ült össze a Szikszói Állami Gazdaságban a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete alakuló ülése a következők részvételével:

1.      Alagi Állami Tangazdaság

2.      Kossuth Mg. Tsz. Lajosmizse

3.      Béke Mg. Tsz. Telkibánya

4.      Debreceni Állattenyésztő Vállalat

5.      Dózsa Mg. Tsz. Perkupa

6.      Szabadság Mg. Tsz. Gávavencsellő

7.      Szerencsi Állami Gazdaság

8.      Szikszói Állami Gazdaság