1%

Main page

Ismét tenyészbika-támogatás szeptember 1-től!

A tenyészbika tenyésztésbe állításának mezőgazdasági csekély összegű támogatását a 41/2019. (VIII. 30.) AM rendelet szabályozza. A rendelet július 17-én módosult! A legfontosabb változás a tavalyi évhez képest, hogy csak a bikák ELSŐ tenyésztésbe állítása támogatható,

a kérelem az elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz 2021. szeptember 1. és szeptember 20. között. A Magyar Államkincstár új, frissített közleménye az igénylés benyújtásával kapcsolatban megjelent. A rendelet és a közlemény pontos szövege a linkekre kattintva olvasható.

A tenyészbika apaállat voltát és tenyészetbe való bekerülésének tényét a tenyésztőszervezetek igazolják az elektronikus kérelemhez csatolt szkennelt igazolás formájában. FIGYELEM, az igazolás kiállítása önmagában még nem jelenti a támogatási igény jogosságát, hiszen az egyesületeknek (így nekünk sem) nincs jogköre megállapítani a bika támogatásra való jogosultságát! A támogatási igény jogosságát a Kincstár fogja megállapítani további szempontok alapján.

Egyesületünk KIZÁRÓLAG az alábbi webes űrlap kitöltésével beküldött igazolás-kérelmeket fogadja el, és kezeli!

https://forms.gle/NDXbL1QUJAmhP4WDA

A fenti nyomtatványokat legkésőbb 2021. szeptember 17. péntek 12:00-ig tudjuk fogadni, az ezután érkezett igazolások hitelesítését nem tudjuk garantálni. Az igazolásokat (nem MCTE tagok részére 5000 Ft+ÁFA díj előzetes megfizetése után) egy-két munkanapon belül küldjük vissza emailben csatolt fájlként, melyet a támogatási kérelem űrlap kitöltése során kell feltölteni mellékletként.

Az a bika támogatható, amely vásárlás esetén 2020. szeptember 1-től 2021. augusztus 31-ig került be az előállító tenyészetből közvetlenül a tenyészetbe, (saját beállítás esetén ugyanebben az intervallumban kapott KLSZ-t). A jogosult állat tartózkodásának megállapítására a tenyészetkód megadása szükséges.

Az alábbi linken megtekintheti azoknak a tenyészbikáknak a központi lajstromszámát (KLSZ), amelyekre korábban már adott ki igazolást az egyesületünk (charolais és aubrac fajták esetében), így ellenőrizhető a tenyészbikára, egyéb feltételek fennállása esetén igényelhető-e a támogatás.

A várhatóan nagyszámú igénylés miatt valószínűsíthető, hogy a rendeletben, fajtáink esetében leírt 750 ezer forintos fajlagos támogatás összege csökkenni fog ‑ mivel a keretösszeg nem változik ‑ az a túligénylés mértékével visszaosztásra kerül.