Utolsó módosítás 2024. júl. 05.
Jubileumi tenyészbika vásár Lajosmizsén

elado

1%

Látogatás Franciaország legnagyobb felnőtt szarvasmarha kiállításán  
(2005. október 5-9.)

 
A Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete 11 fővel képviseltette magát Franciaországban a „Sommet de l’Elevage” nevű, a tenyészetek legjobb állatait felvonultató kiállításon Clermont Ferrondban. A csoportA kiállítás fedett területének 2/3 részét a különböző francia szarvasmarha fajták tették ki. A szabadtéri területek mérete legalább hatszor akkora volt, mint a fedett, és ezen a területen lényegében a kérődző állatok tartási, takarmányozási technológiáit, az ezek részét képező gépeket, erőgépeket mutatták be. Idén a kiállítás kiemelt résztvevője volt a Herd Book Charolais — a Francia Charolais Tenyésztők Egyesülete, így a legnagyobb tenyészállat bemutató a charolais fajtából tevődött össze.  
A magyar egyesület megalakulása óta sokszor ellátogattunk az őszi Vichy, majd Magny-Coursi tenyészállat versenyekre, de ez a kiállítás teljesen más volt abból a szempontból, hogy itt közel 600 felnőtt állat versenyezett, szemben az imént említettekkel, ahol lényegében választott borjak versenyeznek. Majd’ egy éve készültünk erre a kiállításra, mivel régi ismerősünk Benoit Delalois, aki a meglátogatott kiállítás igazgatója, személyesen tolmácsolta meghívását az egyesületünk elnökének, Bujdosó Mártonnak tavaly novemberben.  
A látottakat, tapasztaltakat néhány általam lényegesnek ítélt szemponthoz kapcsolódóan foglalom össze.  

A típus kérdése (kiállítási és tenyész feltételek elkülönülése)

 
Először is megpróbálom árnyalni a látottakat, hiszen amit láttunk, jelentősen eltér attól, amit itthoni kiállításokon tapasztalhatunk.  
Bárki, aki először látogat el egy francia charolais tenyészállat kiállításra, csakis szuperlatívuszokban beszél a látottakról. Lenyűgözi őket a bemutatott állatok messze várakozás feletti fejlettsége, az óriási mennyiségű izom és a hatalmas rámák. Rendszerint találunk a bemutatott tehenek között 1300 kg felettieket, de a bikák között könnyen előfordul az 1600 kg feletti súlyú is. Előfordult már 1800 kg-os tenyészbika is a kiállításokon. Óhatatlan, hogy a látogató össze ne hasonlítsa a hazai genetikai értékekkel a látottakat. A különbség szembetűnő, de az eltérő éghajlati, földrajzi viszonyok miatt valószínűleg hazánkban nem ugyanaz a testfelépítés az ideális, mint Franciaországban. Természetes módon felvetődik a típus, az „optimális típus” kérdése. Erről az a véleményem, hogy — gazdasági haszonállatról lévén szó — az a legjobb típus, ami egységnyi ráfordítással a legtöbb hasznot produkálja az adott földrajzi és éghajlati környezetben. Lehetséges, hogy rendszeres aszályos körülmények között, gyenge minőségű legelőn nem a vastag csontú, kiugró izomzatú, erőteljesen dongás és nagy rámás tehenek hozzák a legtöbb hasznot. (Mint ahogyan erről az Amerikaiak, Ausztrálok meg is vannak győződve…) Ahol nagyon nagy méretűek a legelők, kevés helyen található itató, ott sokat kell az állatoknak naponta sétálniuk, amit nem visel el az extrém rámás és izmos, nagyon erőteljes csontozatú típus. Ugyanígy befolyásolja a tehén felnőttkori ideális méretét a selejttehén jellemző értékesítési ára is. Ha ez magas (Franciaországban a fiatal tehén húsát értékelik a legmagasabbra), akkor megéri a nagyrámás, súlyos tehenek típusának tenyésztése. A rendszeresen bőséges takarmány ugyanazt a genetikai állományt lényegesen erőteljesebb fenotípusban jeleníti meg, mint gyengébb körülmények esetén.  
Francia hagyományok szerint a legjobb tehenek és bikák legjobbnak tűnő borjai, amelyeket kiállításra szánnak, olyan kiemelkedő mennyiségű és minőségű takarmányt kapnak, ami lehetővé teszi a legmagasabb szintű fejlődést, ugyanakkor a valóságosnál jóval jelentősebb gyarapodási indexek mutathatók ki a „futtatni” kívánt egyedeknek. Ez a „hendikep” lényegében csak a különböző tenyészetek egyébként is „futtatott” állatainak összevetésekor tűnhet el. Az IBOVAL nevezetű francia „Animal” modell nem képes a tenyészeteken belüli „megfuttatások” hatásait kiszűrni. Az ilyen állatok közötti valódi különbségeket csak az egyformán mindent megkapott állatok show-bírálata képes valamelyest reálisan értékelni. Ilyen megfontolásból igen nagy jelentőségűek ezek a versenyek. A kiugró genetikai értékekre itt lehet igazán felfigyelni. Ezt már több alkalommal is átéltük Vichyben és Magny-Coursban, vagyis hogy rendre olyan kiemelkedő küllemű tenyészállatokon „akad meg” a szemünk, amelyeknek azonos volt az apjuk.  

Árverés

Az igen nagy érdeklődés mellett lebonyolított árverésre eredetileg 23 állatot neveztek, öt üszőt és 18 bikát. 3000 € volt a kikiáltási ár és összesen 1 üsző kelt el 3800 €-ért, valamint 11 bika 3900 €-s átlagáron. Terven felül kínálták eladásra a háromévesek legjobbikát, Turbo CE71-et Andriot Bernard tenyészetéből, amit régi ismerősünk, Peter Donger brit tenyésztő vásárolt meg 27000 €-ért. A felnőtt bika kategória és az összevetés győztesét, Red Start (Serge Batho tenyészetéből) 42000 € kínálati árért sem adta oda a gazdája, amit a jelenlevők óriási moraja és füttyszó kísért.  

A Charolais Optimal szerepe

 
Red StarEnnek a versenynek, különös tekintettel az óriási felvonultatott létszámra, számomra egyik legfontosabb tanulsága volt a tenyésztői szövetkezetek által működtetett mesterséges termékenyítő állomások, elsősorban a Charolais Optimal tevékenységének egyre nagyobb az elismertsége. Néhány évvel ezelőtt szinte csoda számba ment egy-egy mesterséges termékenyítő állomáson tesztelt bika utódainak megjelenése ezeken a show-bírálatokon. Jellemzően a tenyésztők legtöbbje igen öntudatosan állította, hogy az ő állatai, tenyészbikái bizonyosan jobbak, mint ezen ivadékvizsgálaton átesett bikák legjobbikai, ami eleinte jellemzően igaz is volt. A tenyésztők szemléletének jelentős változását mutatták a Clermont-Ferrondban most tapasztaltak, mivel a felvonultatott állatok legalább 10 %-a származott az imént említett AI Center bikáitól (tehát a show-tenyésztők is használják őket), amit úgy is demonstráltak, hogy kb. 50 egyeddel tartottak ivadékcsoport bemutatót, ami önmagában is igen impozáns látványt nyújtott. A lényeg viszont az, hogy a széles bázison nyugvó, nagy szelekciós nyomást alkalmazó és hosszan tartó, következetes szelekció látványosan eredményes fázisába érkezett, amit a francia tenyésztők is elismernek. Nekünk megerősítést ad, hogy akkor is jelentős genetikai fejlődésre számíthatnánk, ha kizárólag csak ezeknek az AI Centereknek a szaporítóanyagait használnánk.  

Magyar tenyészállat vásárlási szándékok

 
Magyarország tenyészállat és szaporítóanyag vásárlási aktivitása az elmúlt években egyenletesnek tekinthető. Nelson utódokMinden évben megújítottuk spermadepónkat, embrió, tenyészbika és tenyészüsző importok történtek. A kiállításon való viszonylag nagyobb számú megjelenésünk oka természetesen most is a fajta őshazájából való genetikai fejlesztés szándéka, mely több tenyésztőnknél a közeljövő konkrét céljait tükrözte. Voltak, akik néhány hónapon belül néhány tenyészbikát szeretnének vásárolni, és olyanok is, akik komolyan fontolgatják több tucat tenyészüsző importját. Ez a növekvő igény nyilvánvalóan összefüggésbe hozható a húsmarha ágazat közelmúltban bekövetkezett jelentős pozíciójavulásával hazánkban. Reméljük, hogy az egyébként égetően fontos folyamatos vérfrissítések most is megvalósulnak és ez hozzá fog járulni a charolais szarvasmarha iránti, a korábbiaknál érzékelhetően sokkal jelentősebb hazai igények kielégítéséhez.  

Aubrac

 
Aubrac tehén borjávalA Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete egyik olasz tagja, Claudio Bottura, aki 2004-ben 61, 2005-ben további 38 db aubrac fajtájú, zömében növendéküszőt és teheneket importált Magyarországra. A fajta ellenőrzésével az Egyesületünket bízta meg: jelenleg kísérleti célból kapott tenyésztési engedélyt. Ennek következtében felfokozott várakozással tekintettünk e látogatás elé. Farmlátogatáson természetes körülmények között ismerhettük meg az aubrac szarvasmarha fajtát, amit addig csak a hazai kísérletek megkezdése kapcsán ismerhettünk. Felvettük a személyes kapcsolatot a fajta francia tenyésztő egyesületével, az ügyvezetővel Jacques Renoval. Jacques Renou-valAlkalmunk nyílott megtekinteni a fajta show-bírálatát, megértettük, hogy mi az a típus, amit kívánatosnak tekintenek.  
Franciaországban nagyon fontos összefüggés létezik a charolais és az aubrac fajta között: ismereteink szerint ez az első olyan fajtakeresztezés, amit tenyésztési programba illesztetten végeznek. Először az aubrac fajta honlapján találtam nyomát, hogy a tehenek 30-60 %-át charolais fajtával keresztezik, de a 2004-es kiadású, charolais fajtát népszerűsítő francia kiadványban már szintén szerepeltették a keresztezés lehetőségét (az aubrac fajtát kiemelve). Ez azért különösen fontos, mert a kísérletek és gyakorlati tapasztalatok szerint szuperdominancia lép fel az aubrac és (különösen a) culard charolais típus keresztezésekor. Aubrac x charolais F1Ez azt jelenti, hogy az utód külleme nem a két szülői fajta átlagát mutatja, hanem jobb mutatói vannak még a jobbik — charolais — szülőt jellemző adatoknál is. Ez a felismerés különösen akkor érdekes, ha figyelembe vesszük az aubrac fajta kifejezetten jó, és az ennél is jobb charolais húsformákat. A tehenek átlagos súlya 600 kg körül van, miközben az anyai tulajdonságok, tejtermelés, fertilitás, lábszerkezet, állóképesség, gyenge minőségű takarmány hasznosítás hatékonysága terén fej-fej mellett a legjobb eredményekkel rendelkezik a salerssel – az összes francia fajta között. A húsminősége az európai igényeknek kiválóan megfelel, ezért a keresztezési programok igen versenyképes anyateheneként feltétlenül számításba kell venni a jövőben. Érdekes adat, hogy az elmúlt 30 évben napjainkig megduplázódott az anyatehenek száma Franciaországban, így jelenleg eléri a 120 ezret.  

Összességében elmondható, hogy ez a háromnapos kirándulása Sommet de l’Elevage-ra alkalmas volt a kitűzött célok elérésére. A francia charolais tenyésztőkkel történő személyes kapcsolatok további ápolása mellett érzékelhettük a francia tenyésztői típus fejlődésének az irányát. Lépéseket tettünk konkrét tenyészállat importok irányába és megalapoztuk a személyes kapcsolatunkat az Aubrac Fajta Tenyésztő Egyesületével. Megtapasztalhattuk, milyen az, amikor egy igazi mezőgazdasági nagyhatalom rendez országos kiállítást. Láttuk a kiemelkedő kiállítási kultúrát, a mezőgazdaságból élők igen magas szintű megbecsülését és sok helyütt érzékeltük öntudatát és önbizalmát. A sajtó a politika és különösen a lakosság komoly érdeklődése (ellentétben például a mi OMÉK-ünkkel) mindenkiben mély nyomokat hagyott.