1%

Main page

KSTV minősítés Kaposváron

2020. április 21-én délelőtt került sor az egyesületünk charolais és aubrac KSTV csoportjainak zárást követő minősítésére a Kaposvári Egyetemen. A minősítést Bujdosó Márton és Dr. Domokos Zoltán végezték – néhány

kstv zaras csoportkep kesetben konzultálva a Tenyésztési szakbizottság több jelenlévő tagjával – Anka Istvánnal és Nagy Pállal. A Kaposvári Egyetem részéről a telepi dolgozókon kívül Dr. Húth Balázs tanszékvezető és Dr. Pósa Roland KSTV-t felügyelő állatorvos is végig jelen volt. A charolais csoport teszt alatti átlagos napi gyarapodása 1655 gramm, míg az aubrac csoporté 1456 gramm volt. A minősítésre került 12 növendékbika közül 9 kapott tenyésztésre javasolt (A3) minősítést, valamint mindkét aubrac bika megkapta a lehetséges legmagasabb törzskönyvi osztályba (A3) való besorolást. Köszönjük szépen a Kaposvári Egyetemnek és különösen Dr. Húth Balázs tanszékvezetőnek a KSTV professzionális kivitelezését! Személyesen láthattam a közeli épületben raktározott, egyszerre 32 állat takarmányhasznosítás hatékonyságának egyedi vizsgálatára alkalmas Hokofarm technológiát, aminek a korábbi beszerelését csak a sajnálatos koronavírus-helyzet gátolta meg. A most elvégzett küllemi, gyarapodási, ultrahangos izmoltsági és faggyússági, valamint genomikai vizsgálatok mellett egyesületünk legközelebbi KSTV csoportjában tesztelésre kerülő növendékbikák egyedi takarmányhatékonyság-vizsgálatát is el tudjuk majd végezni. Ez a hazánkban idáig egyedülálló technológiai lehetőség újabb, még magasabb szintre emeli a szelekciós lehetőségeket, a hazai húsmarhatenyésztés színvonalát.

A képen balról Dr. Pósa Roland, Zsohár Hajnalka, Nagy Gergely, Nagy Pál, Jakab Judit, Anka István Oláh Pál, Dr. Húth Balázs, Dr. Domokos Zoltán és Bujdosó Márton látható.

A Fotók mappában képsorozat található a minősítésről.