Utolsó módosítás 2021. nov. 24.
Új, korszerűbb felületen az eladó állatok

elado

1%

Újdonságok

"Legeltetésre alapozott állattartás" szakirányú továbbképzés indul

Jelentkezési felhívás

Legeltetéses állattartási szakmérnök és specialista szakirányú továbbképzésekre

A Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kara szakirányú továbbképzést hirdet

  • Legeltetésre alapozott állattartási szakmérnök
  • Legeltetésre alapozott állattartási specialista

szakokon, levelező munkarendben, 2018. októbertől.

Jelentkezési határidő: 2018. augusztus 31.

Jelentkezési feltételek:

  • A szakmérnöki szakra agrár képzési területen, legalább alapképzésben (korábban főiskolai szintű képzésben) szerzett mérnöki végzettséggel lehet jelentkezni. Fontos, hogy a szakképzettség megnevezésében benne legyen a „mérnök” szó. A képzés ezen a szakon 2 félév.
  • A specialista szakra bármilyen képzési területen, legalább alapképzésben (BSc) szerzett szakképzettséggel lehet jelentkezni. A képzési idő 4 félév. Erre a szakra jelentkezhetnek a tanárok, bölcsészek, közgazdászok, stb., mindenki, akinek nem agrár területen szerzett, vagy agrár-, de nem mérnöki végzettsége van.

A képzés célja: olyan szakemberek képzése, akik a legmodernebb, gyakorlatba átültethető komplex ismeretekkel rendelkeznek a legeltethető állatok (szarvasmarhák, juhok, kecskék, lovak) szaporodásbiológiája, takarmányozása és tartástechnológiája területén. Felkészültek az okszerű táplálóanyag-ellátásra, a legelőfű és a téli takarmány előállítására. A képzés gyakorlati ismeretek nyújtásával a legeltetésre alapozott állattartás területén új ismeretekkel bővíti az agrármérnöki tudást, az egyéb alapvégzettségekkel rendelkezőknél pedig mezőgazdasági alapismereteket nyújt és azt követően biztosítja a szakismeretek megszerzését.

A főbb szakmai ismeretkörök:

  • Legelő- és rétgazdálkodási ismeretkör: 12-16 kredit

Gyepalkotók növényismeret-szinten, a fenológia-takarmányminőség összefüggése, a takarmány termesztése, telepítés, felülvetés, egyéb gyepjavítási és -ápolási munkák, kaszálás, réti széna készítése, fűsilózás, tárolás, takarmány-minősítés; legeltetési módszerek, legeltetés tervezése és szervezése, a legelő berendezései, legeltetéstechnika oktatása, önálló legelő- és legeltetéstervezés a téli takarmányozással együtt, kiegészítő takarmányozás tervezése

  • Kérődző-szaporodásbiológiai ismeretkör: 4-8 kredit
  • Kérődző állatok tartása és takarmányozása ismeretkör: 22-26 kredit

A szarvasmarha- (elsősorban húsmarha-), juh- és kecsketartás és -takarmányozás

  • Lótartási és takarmányozási ismeretkör: 6-10 kredit
  • Szakdolgozat: 8 kredit”

A képzés munkarendje: október-november és február-március hónapokban 6-6 alkalommal csütörtökön és pénteken, szakmai tanulmányutak májusban előzetes egyeztetés szerint.

A képzés költsége: 155 000 Ft/félév