Utolsó módosítás 2021. nov. 24.
Új, korszerűbb felületen az eladó állatok

elado

1%

Újdonságok

Svédországi Charolais Világkongresszus

A Charolais International soron következő világkongresszusára 2018. június 29. és július 7.-e közt került sor Svédországban. A Világ 14 országából mintegy 150 külföldi vendég érkezett az eseményre, köztük Magyarországról nyolc fő:

Bujdosó Márton, egyesületünk elnöke, Zsellér Pál a felügyelőbizottság elnöke, Németh László és felesége Békés Olga Kunpeszérről, Szentpétery Szabolcs és két lánya, Eszter és Zita Vízvárról, valamint dr. Domokos Zoltán ügyvezető. Összesen 12 tenyészetet látogattunk meg Stockholm magasságában és délebbi területeken.

 

A hat fős svéd szervezőbizottságot Lennart Nilsson vezette. Ez a túra azért volt számunkra különösen érdekes, mert 2009-es odalátogatásunk óta folyamatos élő kapcsolatban vagyunk a svéd charolais tenyésztőkkel. A korábbi világkongresszusok során lefolytatott beszélgetések alkalmával keltették fel az érdeklődésünket. Mi rendszeresen vásárolunk jelentős mennyiségű spermát és több alkalommal sor került tenyészbikák behozatalára is innen. A most meglátogatott tenyészetek közül korábban több tenyészetben jártunk.

Svédországban kb. 300 ezer tejhasznú tehén mellett mintegy 200 ezer az anyatehén létszám és az ország 14 ezer törzskönyvezett húsmarhájából mintegy 6000 a charolais. Az elmúlt 30 évben minden 10 tejhasznú állományból kilenc beszüntette a tevékenységét és jelentős koncentráció ment végbe. 1989 óta átütően előretört a genetikailag szarvtalan állatok tenyésztése, főleg kanadai vérvonalak alkalmazásával, használják a francia szarvatlan bikákat, norvég, német vonalakat is de több olyan tenyészállatot is találtunk amelyek pedigréjében a Lajosmizsei Zárt Szálló is benne volt.

Összességében nagyon jó szervezeti szilárdságú, vékonyabb csontú, könnyen ellő, jól tejelő, jó szaporaságú, nagy gyarapodó képességű állatokat keresnek. Jártunk olyan tenyészetben is (Nyinas gard) ahol mélyebb stabilabb csontozatú, domborúbb izomzatú állatokat láthattunk. Nagyon céltudatos tenyésztési programot hajtanak végre, az állományok tenyészetenként egységesek, a kutatási háttér erős ‑ számunkra is érdekes új tudományos eredményekről is hallottunk, pl. a takarmányhasznosítás területéről. Nem csak sok feledhetetlen élménnyel gazdagodtunk, de megerősödött bennünk a tudat, hogy a ranch típus kedvelői továbbra is bátran fordulhatnak a svéd genetika felé, mivel ott nagyon következetes, céltudatos szelekciós munka folyik.

A svédországi útról további képek találhatók honlapunk „Fotók” alkönyvtárában.